StickALong

 
Den 15 maj kommer vi att starta en s.k. Stick-a-long här på vår blogg. Vi har valt att sticka denna tuffa barntröja. Beskrivning 901-647
Tröjan passar till både flickor och pojkar.
Beskrivningen finns i storlekarna: 3 (6) 9 mån (1) 2 (4) år
Tröjan på bilden är stickad i Tilda
Vi har valt att sticka tröjan i ljusblå Tilda Cotton Eco och storlek 2 år. Om man väljer Tilda Cotton Eco MÅSTE man tänka på att det är 25 gram i varje nystan så då får man köpa fler nystan. (Tilda är på 50 gram/nystan)
Vi kommer starta och lägga upp maskor den 15 maj och sticka tillsammans i avsnitt. Då har du möjlighet att ställa frågor till oss som stickar. Ett bra tillfälle att sticka en barntröja, få bra råd och hjälp att läsa beskrivning.
 
Garn köper du hos din återförsäljare eller i vår webshop. Beskrivningen hittar du här

Intro:

Jag som stickar den gulliga tröjan tillsammans med er heter Susanne och jag är sen en tid tillbaka ansvarig för Svarta Fårets sociala medier. 

Jag kommer sitta med och sticka tillsammans med er ikväll (15 maj) så att alla kommer igång. Jag skriver inlägg här i bloggen ikväll och svarar på frågor men det viktigaste är ju att ni som stickar kommenterar och frågar. Ni får gärna presentera er för varandra och berätta om garnet ni stickar i eller egentligen skriva vad som helst. 

Meningen är att vi ska ha det trevligt. 

AVSNITT 1

Vi börjar med att prata lite om beskrivningen.

Är det någon som vet varför storlekarna står angivna i år och inte i centilong?

Jag hade en väninna som frågade mig det för en tid sedan och jag hade inget bra svar.

Är det någon som vet?

Biten längst ner på bilden som handlar om masktäthet är mycket viktig. Mycket viktig.

Stickar man för löst eller för hårt kan storleken på ett plagg bli helt fel. Eftersom man lägger ner så mycket tid på en stickning är det tråkigt om tröjan inte passar sen.

Sticka en provlapp för säkerhet skull. Jag stickar lite för löst så jag har valt att sticka med ett halvt nummer tunnare stickor. 2,5.

Jag har även valt att sticka med rundsticka för att det känns bättre för axlarna. Det kan ju vara ett tips för er som har lite ont i axlarna – rundsticka. På rundstickan stickar man precis som med vanliga jumperstickor, fram och tillbaka.

Jag har tänkt att 1:a delen i vår StickALong ska sluta där man börjar på halsringningen på tröjans bakstycket.  Del 2 som kommer ut kl.17.00 på söndag den 19 maj kommer innehålla avmaskningen för bakstyckets axlar och framstycken t.o.m. avmaskningen för ärmhålen.

 

BAKSTYCKET

Lägg upp de antal maskor som står angivna för den storleken du valt att sticka.

Sticka rätstickning till angivet mått för ärmhålet för den storlek du valt att sticka. 

Rätstickning betyder att man stickar bara räta maskor på både arbetets rät- och avigsida.

Rätstickning kan bli lite vågig i bomullsgarn men det rättar till sig lite sen när man sköljt upp det färdiga plagget. Man stickar jämnare med tiden. Det är en vanesak och någonstans måste man ju börja. Övning ger färdighet. Dessutom upplever jag det som att när man lagt ifrån sig stickningen en stund, släpper bomullsgarnet sin spänning och de sista stickade maskorna blir lite slappa. Men som sagt, det rättar till sig lite då man sköljer upp det färdiga plagget. 

På bilden ovan är jag färdig upp till angivet mått för ärmhålet och ska nu ta in maskor för det. 

 

Avmaskining för ärmhål

avm 2 (2) 2 (2) 2-1 (2-1) m i var sida för ärmhål. Vad betyder det? och varför finns det parenteser? avm betyder avmaska.

Jo om du tittar uppe i början av beskrivningen där storlekarna står angiva finns det även där parenteser.

Storlek: 3 (6) 9 mån (1) 2 (4) år

Det är för att man lättare ska hålla reda på siffror och mått för sin valda storlek. 

Beskrivningarnas 1:a angivna storlek brukar inte ha parentes men sedan har varannan storlek parentes. 

I storlek 3 månader ska man avmaska 2 m i var sida, (i storlek 6 månader ska man avmaska 2 m) och så vidare.

Man avmaskar alltid i början av varvet om inget annat står angivet. Det betyder att du avmaskar 2 maskor och sedan stickar klart varvet ut. Nästa varv avmaskar du 2 maskor och stickar även ut det varvet.

Avmaskar gör du genom att du stickar 2 räta maskor, lyfter över den maskan du sticka först (den yttersta) över den 2:a stickade maskan. Nu stickar du en maska till och lyfter över den yttersta igen Om du har valt att sticka de 2 större storlekarna ska du avmaska ytterligare 1 maska i varje sida. Då gör du som du gjorde på de 2 tidigare varven fast nu avmaskar du bara av 1 maska i var sida.

På bilden här nedanför kan du se att jag har avmaskat mina maskor.

Det blev ett litet hål där för ärmen. Just den här tröjan har en s.k. nedhasad ärm, vilket betyder att ärmen är rak upptill och ärmhålet är rak på motsvarande sida. Det finns andra typer av ärmhål men det behöver vi inte gå in på nu. Denna tröjans är är lättast att sticka och även när man monterar ihop tröjan.

Nu fortsätter vi att sticka till dess att det står:

När arb mäter 24 (26) 28 (31) 36 (42) cm

Där slutar vi för detta avsnitt och så fortsätter vi på söndag.

 

AVSNITT 2

Hej Här kommer del 2 i vår StickALong. 

Vi slutade förra gången precis där vi nu ska forma halskanten och axlarna på bakstycket. 

Nu ska vi avmaska de mittersta 22 (24) 26 (28) 30 (32) m för nacken och var sida stickas för sig. 

storlek: 3 månader avmaskas de mittersta 22 maskorna (6 månader avmaskas de mittersta 24 maskorna) 9 månader avmaskas de mittersta 26 maskorna) o.s.v.

Tips: Räkna de antal maskor du har på stickan. Minus de antal du ska avmaska. Dela nu det antal du har kvar på 2. Summan du nu får är det antal maskor du ska ha på var sida halsringningen för axlar. 18 (19) 20 (21) 22 (24) m

Avmaska precis som du gjorde då du avmaskade för ärmhålet men nu mitt på arbetet.

Sticka det antal maskor som du ska spara för axlarna. Avmaskar nu genom att du stickar 2 räta maskor, lyfter över den maskan du sticka först (den yttersta) över den 2:a stickade maskan. Nu stickar du en maska till och lyfter över den yttersta igen.

När rätt antal maskor avmaskats ska du sticka klar varvet som förut. 

 

Sticka var axel var för sig. Fram och tillbaka i rätstickning. När den första axeln mäter 25 (27) 29 (32) 37 (43) cm sätts axelns 18 (19) 20 (21) 22 (24) m på en tråd.

Sticka nu axel nr. 2 på samma sätt och när den axeln också mäter 25 (27) 29 (32) 37 (43) cm sätts axelns 18 (19) 20 (21) 22 (24) m på en tråd.

 

FRAMSTYCKET

Framstycket stickar vi på samma sätt i rätstickning som bakstycket men vi stannar när framstycket nått angivet mått för ärmhålet för den storlek du valt att sticka.

På onsdag den 22/5 då vi fortsätter, ska vi avmaska för ärmhål men även forma sprundet och halsen på framstycket. 

Glöm nu inte att kommentera och fråga om det du undrar. Jag håller ögonen på datorn ikväll (19/5) och ska försöka svara på frågor från er.

Om det är någon som inte vill kommentera eller fråga men inte vill var med i kommentarfältet kan ställa frågan på min mail. susanne.ljung@svartafaret.se

Så ses vi på Onsdag

Sticka lungt!! 

 

AVSNITT 3

Hej igen!! 

Otroligt roligt att det är så många som laddat hem beskrivningen !! Är vi lika många som stickar tröjan i vär StickALong så är det väldigt många som är med. Jättespännande. 

Vi börjar väl där vi slutade sist?

Min bild som var tagen innan avmaskningen för ärmhålet har tyvärr försvunnit. Det är jag ledsen över det men inget att göra åt. 

Avmaska precis så som du gjorde på bakstycket och stanna sedan där. 

Nu ska vi förbereda framstyckets sprund fram.  Sätt därför en stickmarkör eller en garnstump i avvikande färg, mitt på framstycket med lika många maskor på båda sidan om markören.

Sticka fram till markören och vänd. Fortsätt sticka som förut med rätstickning och var sida om markören  för sig. 

Nu fortsätter vi sticka tills arbetet mäter  20 (22) 24 (27) 31 (37) cm

Stanna där för vi ska avmaska för framstyckets halskant.

Jag stickar på och återkommer om en stund med nästa moment i stickningen om en stund.

På bilden här nedanför ser man tydligt att framstycket delar sig i 2 med sprund på mitten.

När vi stickat den 1:a halvan av framstycket så att den mäter enligt beskrivningen

20 (22) 24 (27) 31 (37) cm ska vi avmaska för halsen

Nu är det viktigt att man börjar avmaska då varvet börjar i mitten av framstycket. Vi avmaskar på samma sätt som vi gjort för ärmhålen genom att du stickar 2 räta maskor, lyfter över den maskan du sticka först (den yttersta) över den 2:a stickade maskan. Nu stickar du en maska till och lyfter över den yttersta igen. Totalt avmaskar du mitt på framstycket 5 (6) 7 (8) 9 (10) m för halsen.

Sticka varvet ut och vänd, sticka även det varvet ut. Nu ska du avmaska på vartannat varv du stickar ytterligare 3-2-1 m (alla storlekar). Titta på bilderna här nedanför.

När du har stickat de varven med avmaskningar har du en fin urringning mitt fram på framstycket. Fortsätt sticka rätstickning som du gjort tidigare på de maskorna som finns kvar. När arbetet mäter 25 (27) 29 (32) 37 (43) cm tag klipp av garnet och sätt axelns maskor på en tråd med avvikande färg. Så som du gjorde med bakstyckets axlar. Se bild ovanför.

Nu ska vi sticka den andra sidan lika men åt motsatt håll. OBS! Börja sticka från det hållet så att mönstret får samma struktur av rätstickning som den redan stickade sidan.

Så nu har vi ett bakstycke och ett framstycke Tjoho !!!

Nu stoppar vi för denna gången och så ses vi på söndag kväll igen. Den 26/5.

Då ska vi sticka båda ärmarna till tröjan.

Sticka lugnt !!!

AVSNITT 4

Hej igen!! Söndag eftermiddag och 4:e delen i vår StickALong.

Ni vet väl om att man kan ställa frågor om man undrar något ! Ni är också mycket välkomna att kommentera under tiden ni stickar. 

Ärmar

Vi ska nu sticka 2 exakt lika ärmar.

Läs hela beskrivningen för ärmarna innan du börjar sticka.

Lägg upp de antal maskor som den storleken du stickar ska ha. 38 (40) 44 (48) 50 (52) på st 3 och sticka rätstickning precis som du gjort på bak- och framstycket.

Skillnaden är att vi nu ska öka så att ärmen blir bredare upptill än nertill. De ökningarna startar börjar vi att göra redan då ärmen mäter 1 cm. Då ökas 1 m i var sida på varvet så här. Sticka 1 maska, ta upp tråden från föregående varv innan nästa  maska, (mellan maskorna)vrid den och sticka 1 rm. Fortsätt sticka varvet och stanna när du har 1 maska kvar på stickan. Då gör du precis som du gjorde i början av varvet. Ta upp tråden från föregående varv innan nästa  maska (mellan maskorna), vrid den och sticka 1 rm.
Dessa ökningar ska göras med 2 cm mellanrum. Alltså när arbetet mäter 3,5,7,9….. osv.

 och tills det finns 54 (58) 64 (70) 74 (80) m på stickan.

När ärmen mäter 15 (17) 19 (21) 24 (27) cm, ska man göra en likadan minskning som vi gjorde för ärmhålet på bak- och framstycket (2) 2 (2) 2-1 (2-1) m i var sida.

Avmaskar gör du genom att du stickar 2 räta maskor, lyfter över den maskan du sticka först (den yttersta) över den 2:a stickade maskan. Nu stickar du en maska till och lyfter över den yttersta igen Om du har valt att sticka de 2 större storlekarna ska du avmaska ytterligare 1 maska i varje sida. Då gör du som du gjorde på de 2 tidigare varven fast nu avmaskar du bara av 1 maska i var sida.

På nästa varv ska du avmaska alla maskor som finns kvar på stickan. 

 

smartcapture

Ärm nr.2

Sticka ytterligare en likadan ärm .

 

Eftersom vi har alla delar vi ska sticka nu ska vi i nästa avsnitt montera ihop tröjan och beundra vårt hantverk. 

Vi publicerar avsnitt 5 på torsdag den 30/5 .

Sticka lungt! 

Avsnitt 5

Hej igen !!

Då är det dags att montera ihop tröjan: 

I beskrivningen står det: Sätt m från bakstyckets och framstyckets vänstra axel på varsin sticka 3. Lägg delarna räta mot räta, tag en extrasticka och sticka ihop den första m från varje stycke. 

Jag satte varje axels maskor på var sticka på min rundsticka och använder en extra strumpsticka att sticka med.

smartcapture

Sticka nu ihop de 2 första maskorna från varje sticka och dra
den först stickade maskan över den andra. Precis som vi gjort då vi avmaskat för ärmhålen. Fortsätt att avmaska på detta sätt genom att sticka ihop 1 m från varje stycke och maska av samtidigt.

Gör lika på höger axel.

Avig sida 

smartcapture

Rät sida

smartcapture

smartcapture

Sy i ärmarna.  Rätsida mot rätsida.

smartcapture

smartcapture

Fortfarande räta mot räta syr vi ärm- och sidsömmarna.

Använd en ½ m från varje stycke till sömsmån. 

Nu har vi en tröja !!! 

smartcapture

Dags att göra halskanten. 

Halskant: Bra att veta innan: Det ska göras 2 knapphål längst upp på båda framkanterna så att du tänker på det.

Plocka upp ca 68 (72) 76 (80) 84 (88) m på rundsticka 2½

smartcapture

Sticka nu3 räta varv fram och tillbaka. Samtidigt stickar du KNAPPHÅL:

Gör 1 knapphål i varje framkant innanför 2 m efter 1 rätt v.

Knapphål = Maska av 2 m som läggs upp igen över dessa du avmaskat nu.

Avmaska på nästa varv. 

Maska av ej för fast med räta maskor.

smartcapture

 

Nu ska vi göra snodden och den gör man precis som det står i beskrivningen:

Snodd: Gör en snodd av 3 trådar, ca 2 m långa, tvinna ganska hårt och vik dubbel. Trä genom knapphålen upptill och korsvis innanför 1 m på var sida om sprundet, på mitten och ca 1 cm från sprundets början, se bild.

smartcapture

Och vips så är tröjan klar !!! Yippie ! 

 

Lägg plagget enl mått mellan fuktiga handdukar och låt torka. 

Tack för att ni följde med i vår StickALong. 

 

 

 

23 kommentarer

 1. Hej!
  Väldig nybörjare på stickning, så jag kommer säkert med 100 frågor… För nu sjutton ska jag klara detta 😏

  Jag stickar större storlek. Vid avmaskningen blir det då 2-1. Förstår inte riktigt hur jag gör detta!
  Varv 1 maskar jag av 2 i början och stickar klart.
  Varv 2 maskar jag av 2(?) maskor i början
  Varv 3 och 4 maskar jag av 1?
  – stämmer detta? Och sen ska jag fortsätta dessa avmaskningar om och om igen eller är jag klar då och stickar vidare tills arbetet mäter rätt? Hopps du förstår hur jag menar!

 2. Hej Raggsockan!
  Jätteroligt att du stickar med oss. Vi ska hjälpa dig
  Du har fattat helt rätt !! Men som du skriver, du är färdig efter de 4 varven med avmaskning. Totalt har du maskat av 6 maskor då. Fråga gärna igen så fort du undrar över något.// Susanne

 3. Hej!
  Nu hänger jag med er. Höll på med den fina jordgubbskoftan och ville bli klar med den först.

 4. Hej, nybörjare på detta med stickning. I mönstret står det under montering ”Sätt maskorna från bakstyckets och framstyckets vänstra axel på varsin sticka 3. Lägg delarna räta mot räta”. Hur vet jag vilken sida som är räta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Visa skriva kommentarer