Jag som stickar den gulliga tröjan tillsammans med er heter Susanne och jag är sen en tid tillbaka ansvarig för Svarta Fårets sociala medier. 

Jag kommer sitta med och sticka tillsammans med er ikväll (15 maj) så att alla kommer igång. Jag skriver inlägg här i bloggen ikväll och svarar på frågor men det viktigaste är ju att ni som stickar kommenterar och frågar. Ni får gärna presentera er för varandra och berätta om garnet ni stickar i eller egentligen skriva vad som helst. 

Meningen är att vi ska ha det trevligt. 

 

Vi börjar med att prata lite om beskrivningen.

Är det någon som vet varför storlekarna står angivna i år och inte i centilong?

Jag hade en väninna som frågade mig det för en tid sedan och jag hade inget bra svar.

Är det någon som vet?

Biten längst ner på bilden som handlar om masktäthet är mycket viktig. Mycket viktig.

Stickar man för löst eller för hårt kan storleken på ett plagg bli helt fel. Eftersom man lägger ner så mycket tid på en stickning är det tråkigt om tröjan inte passar sen.

Sticka en provlapp för säkerhet skull. Jag stickar lite för löst så jag har valt att sticka med ett halvt nummer tunnare stickor. 2,5.

Jag har även valt att sticka med rundsticka för att det känns bättre för axlarna. Det kan ju vara ett tips för er som har lite ont i axlarna – rundsticka. På rundstickan stickar man precis som med vanliga jumperstickor, fram och tillbaka.

Jag har tänkt att 1:a delen i vår StickALong ska sluta där man börjar på halsringningen på tröjans bakstycket.  Del 2 som kommer ut kl.17.00 på söndag den 19 maj kommer innehålla avmaskningen för bakstyckets axlar och framstycken t.o.m. avmaskningen för ärmhålen.

 

BAKSTYCKET

Lägg upp de antal maskor som står angivna för den storleken du valt att sticka.

Sticka rätstickning till angivet mått för ärmhålet för den storlek du valt att sticka. 

Rätstickning betyder att man stickar bara räta maskor på både arbetets rät- och avigsida.

Rätstickning kan bli lite vågig i bomullsgarn men det rättar till sig lite sen när man sköljt upp det färdiga plagget. Man stickar jämnare med tiden. Det är en vanesak och någonstans måste man ju börja. Övning ger färdighet. Dessutom upplever jag det som att när man lagt ifrån sig stickningen en stund, släpper bomullsgarnet sin spänning och de sista stickade maskorna blir lite slappa. Men som sagt, det rättar till sig lite då man sköljer upp det färdiga plagget. 

På bilden ovan är jag färdig upp till angivet mått för ärmhålet och ska nu ta in maskor för det. 

 

Avmaskining för ärmhål

avm 2 (2) 2 (2) 2-1 (2-1) m i var sida för ärmhål. Vad betyder det? och varför finns det parenteser? avm betyder avmaska.

Jo om du tittar uppe i början av beskrivningen där storlekarna står angiva finns det även där parenteser.

Storlek: 3 (6) 9 mån (1) 2 (4) år

Det är för att man lättare ska hålla reda på siffror och mått för sin valda storlek. 

Beskrivningarnas 1:a angivna storlek brukar inte ha parentes men sedan har varannan storlek parentes. 

I storlek 3 månader ska man avmaska 2 m i var sida, (i storlek 6 månader ska man avmaska 2 m) och så vidare.

Man avmaskar alltid i början av varvet om inget annat står angivet. Det betyder att du avmaskar 2 maskor och sedan stickar klart varvet ut. Nästa varv avmaskar du 2 maskor och stickar även ut det varvet.

Avmaskar gör du genom att du stickar 2 räta maskor, lyfter över den maskan du sticka först (den yttersta) över den 2:a stickade maskan. Nu stickar du en maska till och lyfter över den yttersta igen Om du har valt att sticka de 2 större storlekarna ska du avmaska ytterligare 1 maska i varje sida. Då gör du som du gjorde på de 2 tidigare varven fast nu avmaskar du bara av 1 maska i var sida.

På bilden här nedanför kan du se att jag har avmaskat mina maskor.

Det blev ett litet hål där för ärmen. Just den här tröjan har en s.k. nedhasad ärm, vilket betyder att ärmen är rak upptill och ärmhålet är rak på motsvarande sida. Det finns andra typer av ärmhål men det behöver vi inte gå in på nu. Denna tröjans är är lättast att sticka och även när man monterar ihop tröjan.

Nu fortsätter vi att sticka till dess att det står:

När arb mäter 24 (26) 28 (31) 36 (42) cm

Där slutar vi för detta avsnitt och så fortsätter vi på söndag.

 

DEL 2

Hej Här kommer del 2 i vår StickALong. 

Vi slutade förra gången precis där vi nu ska forma halskanten och axlarna på bakstycket. 

Nu ska vi avmaska de mittersta 22 (24) 26 (28) 30 (32) m för nacken och var sida stickas för sig. 

storlek: 3 månader avmaskas de mittersta 22 maskorna (6 månader avmaskas de mittersta 24 maskorna) 9 månader avmaskas de mittersta 26 maskorna) o.s.v.

Tips: Räkna de antal maskor du har på stickan. Minus de antal du ska avmaska. Dela nu det antal du har kvar på 2. Summan du nu får är det antal maskor du ska ha på var sida halsringningen för axlar. 18 (19) 20 (21) 22 (24) m

Avmaska precis som du gjorde då du avmaskade för ärmhålet men nu mitt på arbetet.

Sticka det antal maskor som du ska spara för axlarna. Avmaskar nu genom att du stickar 2 räta maskor, lyfter över den maskan du sticka först (den yttersta) över den 2:a stickade maskan. Nu stickar du en maska till och lyfter över den yttersta igen.

När rätt antal maskor avmaskats ska du sticka klar varvet som förut. 

 

Sticka var axel var för sig. Fram och tillbaka i rätstickning. När den första axeln mäter 25 (27) 29 (32) 37 (43) cm sätts axelns 18 (19) 20 (21) 22 (24) m på en tråd.

Sticka nu axel nr. 2 på samma sätt och när den axeln också mäter 25 (27) 29 (32) 37 (43) cm sätts axelns 18 (19) 20 (21) 22 (24) m på en tråd.

 

FRAMSTYCKET

Framstycket stickar vi på samma sätt i rätstickning som bakstycket men vi stannar när framstycket nått angivet mått för ärmhålet för den storlek du valt att sticka.

På onsdag den 22/5 då vi fortsätter, ska vi avmaska för ärmhål men även forma sprundet och halsen på framstycket. 

Glöm nu inte att kommentera och fråga om det du undrar. Jag håller ögonen på datorn ikväll (19/5) och ska försöka svara på frågor från er.

Om det är någon som inte vill kommentera eller fråga men inte vill var med i kommentarfältet kan ställa frågan på min mail. susanne.ljung@svartafaret.se

Så ses vi på Onsdag

Sticka lungt!! 

 

11 kommentarer

 1. Hej!
  Väldig nybörjare på stickning, så jag kommer säkert med 100 frågor… För nu sjutton ska jag klara detta 😏

  Jag stickar större storlek. Vid avmaskningen blir det då 2-1. Förstår inte riktigt hur jag gör detta!
  Varv 1 maskar jag av 2 i början och stickar klart.
  Varv 2 maskar jag av 2(?) maskor i början
  Varv 3 och 4 maskar jag av 1?
  – stämmer detta? Och sen ska jag fortsätta dessa avmaskningar om och om igen eller är jag klar då och stickar vidare tills arbetet mäter rätt? Hopps du förstår hur jag menar!

 2. Hej Raggsockan!
  Jätteroligt att du stickar med oss. Vi ska hjälpa dig
  Du har fattat helt rätt !! Men som du skriver, du är färdig efter de 4 varven med avmaskning. Totalt har du maskat av 6 maskor då. Fråga gärna igen så fort du undrar över något.// Susanne

 3. Hej!
  Nu hänger jag med er. Höll på med den fina jordgubbskoftan och ville bli klar med den först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Visa skriva kommentarer