Läser in...
Har du varit med och stickat på en mystery KAL förut? (kal =knit along)
Eller som vi kallar det på svenska: Mysteriestickning! Det går ut på att du får reda på vilket/hur mycket garn du behöver och sedan avslöjas en liten del i taget på beskrivningen under en begränsad tid. Så du vet alltså inte innan vad det är du skall sticka. Spännande!
Extra kul är det att kunna se andra varianter på samma stickning. Ett och samma mönster kan ju skilja sig en hel del från varandra pga färgvalet.


Om en vecka, onsdag 3 februari, skall vi dra igång en mysteriestickning på bloggen och här kommer lite information så att alla som vill vara med hinner skaffa garn och stickor. Det färdiga resultatet kommer bli något gulligt och kan sedan behållas inom familjen, ges bort till någon behövande eller kanske som en påskpresent!?


Vi kommer att köra två varianter på den här mysteriestickningen: "Originalvarianten" och "Nybörjarvarianten". Båda stickar efter samma diagram men det blir olika slutprodukter.

Originalvarianten:  Passar dig som är van vid flerfärgsstickning (Det är som mest 3 färger på ett och samma varv)
Nybörjarvarianten:. Perfekt för dig som tycker om att sticka men inte är van vid flerfärgsstickning. Du kommer att sticka en "provlapp" efter mönsterdiagrammet. Av "Provlappen" kan du sedan göra ett kuddfodral och instruktionerna till det kommer när själva mönsterdelen är färdigstickad.

Alla tidigare delar av mysteriestickningen kommer att ligga kvar på bloggen. Så det är ingen fara om du inte hinner klart, du kan sticka i ditt egna tempo!

För att ta del av bilder på andra mysteriedeltagares stickningar under projektets gång så finns det flera varianter:
*Instagram: hashtagga din bild med #svartafåretkal
*Facebook: Vi kommer ha inlägg om detta på Facebook och då kan ni posta bild i meddelandefältet till inläggen. Eller inboxa oss bilder.
*Det går också bra att maila oss bilder: info@svartafaret.se med rubriken "Bild mysteriestickning" så visar vi dem på bloggen vid tillfälle.
*Gå med i vår Facbookgrupp: Svarta Fåret KAL

Om du har frågor ang mysteriestickningen vill vi gärna att du ställer dem här på bloggen, i kommentarsfältet nedan. OBS att det kan ta ett tag innan kommentaren syns. Vi svarar så fort vi kan. Gå gärna med i Facebookgruppen "Svarta Fåret KAL" med, så kan du även diskutera med andra mysteriestickare :-)

Du kan välja mellan 3 olika garnkvaliteter som har samma masktäthet:
Garn: Tilda ,eller Tilda Bamboo eller Baby  
 (Klicka på länken för att se färgkarta och information om garnet) Om du är ovan så är  garnet Baby lättast att sticka flerfärgsstickning med då det är lite mer elastiskt och följsamt. Mysteriestickningen med Baby kommer att resultera i EN produkt, med Tilda blir det ett litet tillbehör med.

Masktäthet: 26 m och 38 v slätstickning på stickor 3 = 10 cm. OBS! Kontrollera masktätheten noga. Stickar du för fast, byt till grövre stickor. Stickar du för löst, byt till finare stickor. Stämmer inte masktätheten får plagget fel mått och angiven garnåtgång kan ändras.

Stickningen kommer att innehålla 5 olika färger, och du bestämmer själv vilka färger du vill ha med. Nedan ser du garnåtgången.

Garnåtgång och tillbehör "Originalvarianten":
3 n.fg 1
1 n.fg 2
1 n.fg 3
1 n.fg 4
1 n.fg 5
Stickor: Jumperstickor 2½ mm och 3 mm
Strumpstickor 2½ mm och 3 mm
Tillbehör: 5 små knappar, ca 1 cm i diameter.

Garnåtgång och tillbehör "Nybörjarvarianten":
1 n.fg 1 (Om du vill göra ett kuddfodral behöver du 2 extra nystan av fg 1 =  tot 3 n.fg 1)
1 n.fg 2
1 n.fg 3
1 n.fg 4
1 n.fg 5
Stickor: Svarta Fåret 3 mm
Strumpstickor 2½ mm och 3 mm
Tillbehör om du gör kuddfodral: Innerkudde ca 35 x 35 cm. (Finns att köpa på t.ex. Ikea eller om du syr en egen.)


Mysteriestickningen kommer att pågå under drygt en månad, och på varje del  som släpps kommer det att stå vilket datum nästa del kommer på bloggen.

Hoppas du vill vara med på Svarta Fårets mysteriestickning!