Läser in...

Hej igen! 

Välkommen till del 10 som är sista delen av Svarta Fårets CAL! Hoppas att du har haft lika roligt som vi har haft.  

Lite att tänka på

Nu är vi klara med "innerdelen" av filt/handduk och vi har använt oss av många olika virkttekniker. De olika teknikerna beter sig olika, t.ex kan vissa vara stumma, andra slappa. Vissa drar ihop sig mer än andra. Lite kan man justera med sin virkteknik genom att försöka virka lösare/hårdare, men det viktigaste hjälpmedlet för att få en fin filt i slutändan är blockning. Blocka gärna arbetet innan du virkar kanterna, och sedan när kanten är klar med. 

 

Eftersom arbetet innehåller många tekniker är det viktigt att ha en fast kant runtom som hjälper till att hålla formen, därför har vi valt fasta maskor förutom sista varvet på handduken som är en minivolangkant. Det är svårt att säga exakta antalet fm på sidorna på första varvet men en tumregel är 1 fm i fm och ca 2 fm i en st, 3 fm i en dst. Men man får prova sig fram lite och det är värt att lägga ned lite tid här på första långsidan för att få det bra. På motstående långsida kan du kika hur du gjorde på andra sidan. Om det börjar att bubbla sig är det för många maskor. Viker det sig är det för få. men hellre att det viker sig lite än bubblar för det är lättare att få fint med bockningen sedan. Nedan finns en bild på hur vi virkat fm på första handduken som en vägledning.


FILT

Första st på ett varv ersätts av 3 lm.  

v 119 (fg5): 130 st, vänd
v 120 (fg4): 1 lm, 130 fm, vänd
v 121 (fg5): 130 st, vänd
v 122 (fg4): 130 st.
Klipp av garnet och fäst det (Och övriga trådar om du ej gjort det under arbeters gång)

Kant

Virka runt filten med fm i 7 varv. I hörnen virkas 1fm+1lm+1fm. Nästa varv virkas hörnet alltså i luftmaskan. Den kan ibland vara lite svår att se så sätt gärna en markering i den. Läs texten under "lite att tänka på"  m du inte redan har gjort det :-)
Sista varvet virkas: *1sm, 1hst* Upprepa *-* varvet ut )med undantag för hörnen som virkas 1fm+1lm+1fm i föregående varv lm.

Färg: Vi virkade på med fg 7 tills den tog slut sedan fg 4 tills den tog slut och slutligen fg 6 tills vi hade virkat tot 6 varv. Då bytte vi till fg 1 och virkade ett varv + minivolangkanten.

Klipp av garnet. Fäst alla trådar. Blocka igen :-)

 

 

 

Ungefärlig storlek på filt: Ca 68 x 88 cm
 

Handduk

Första st på ett varv ersätts av 3 lm.  

v 119 (fg5): 64 st, vänd
v 120 (fg4): 1 lm, 64 fm, vänd
v 121 (fg5): 64 st, vänd
v 122 (fg4): 64 st.
Mät höjden på handduken och jämför med höjden på din tidigare virkade handduk (utan kanter) och lägg till "ditt/dina favoritvarv" från tidigare delar så att handduken får samma höjd som handduk 1. (Arbetet bör vara runt 42 cm någonting kan du ha som riktlinje med)
Klipp av garnet och fäst det (Och övriga trådar om du ej gjort det under arbetets gång)

Kant

Virka 6 varv runtom med fm. (2v/fg2, fg7, fg5) runt om som en kant. I varje hörn virkas 1 fm+1 lm+1 fm. Avsluta med 20 lm i hörnet. Fäst den lösa änden med en sm i handduken och virka 25 fm runt lm-hänget. Klipp av garnet. Fäst alla trådar. Blocka igen :-) Hoppas den kommer till användning. 

Bild på handduk 2 kommer inom kort!!!

 Vägledning för kant (på bilden är det handduk nr 1)