Läser in...
Nyfiken på intarsia? Sticka vanten Ottemark!

Nyfiken på intarsia? Sticka vanten Ottemark!

Posted: 13 April, 2021
Writer: Madelene Linderstam
Category:

Intarsia - låter det lite svårt och krångligt?

Eller för det dina tankar till 80- och 90- talens barntröjor med stora motiv på magen? Intarsiastickning är en teknik som nu kommer tillbaka med moderna och roliga plagg att sticka, och med vanten Ottemark vill jag visa att intarsia inte alls är svårt. Här följer en liten introduktion till intarsiatekniken och vad som är bra att tänka på!

Ingen vanlig flerfärgsstickning

Med intarsiastickning kan du i ett tyg placera ett motiv eller ett fält i en egen färg utan att ha mängder av flottningar på avigsidan. Varje fält stickas med ett eget garnnystan eller en längre tråd garn, och du stickar med bara en tråd åt gången. Plagget blir därför inte lika tjockt, och du behöver inte kämpa med att få partier med långa flottningar att bli jämna och fina. När du gör ett färgbyte följer tråden från första färgfältet alltså inte med bakom, utan varje färgparti har en egen tråd garn. När färg 1 byts ut mot färg 2 väntar färg 1 kvar vid första färgfältets slut. När färg 2 senare på samma varv byts ut mot färg 1 igen är det en innan tråd med färg 1 som används.

Den första tråden löper alltså inte bakom arbetet som vi är vana vid från flerfärgsstickning, utan vi tar garnet från ett nytt, eget litet nystan som i förväg har nystats upp från det stora. Intarsia stickas fram- och tillbaka. När varvet är färdigstickat vänder du på arbetet och stickar nästa varv från andra sidan, och trådarna väntar då på sin tur på samma ställe som du lämnade dem. Det går alltså inte att sticka intarsia runt eftersom trådarna hela tiden skulle vara på fel sida av färgfältet och inte där du skulle behöva dem.

Undvik trassel

Eftersom du använder ett eller flera extra smånystan som inte följer med hela varvet är det a och o att undvika trassel. Ett sätt är att låta alla nystan ligga utplacerade på var sitt ställe en bit ifrån varandra, och undvik att vända stickningen runt, runt åt samma håll mellan varven. Ha löpande koll på att trådarna inte snor sig alltför mycket. Det är lättare att flytta ett nystan då och då än att behöva reda i ett större trassel. Ett av dessa smånystan kan med fördel också vänta inuti stickningen för att inte vara i vägen och trassla ihop sig med de andra trådarna. Vid intarsiastickning av större plagg brukar de små nystanen hänga inuti stickningen längs med tyget, och det är då lättare att undvika att trådarna snor sig med varandra.Det allra roligaste momentet i intarsiastickning, enligt mig, är själva färgbytena. För att det inte ska bli ett litet glapp eller hål mellan de olika fälten snor du trådarna om varandra när det är dags att byta färg, och trådarna hakar i varandra precis som om de krokar arm. Efter att den första maskan efter ett färgbyte är stickad dra du sen försiktigt i båda trådarna så att maskorna lägger sig fint på plats intill varandra. Dra åt ”lagom” hårt, d.v.s bara tillräckligt för att maskorna ska lägga sig jämnt intill varandra utan en glipa emellan. Det blir på så sätt en tydlig och jämn övergång mellan färgfälten, och det är något väldigt tillfredsställande i att se hur fint det blir.

Bilderna här visar hur trådarna för färg 1 och färg 2 krokar om varandra för att undvika ett hål mellan maskorna. När du stickat ett par maskor med färg 2 kan du försiktigt dra i tråden för färg 1 så att maskorna lägger sig fint.


När du stickar intarsia diagonalt räcker det egentligen med att kroka trådarna om varandra varannan gång, men i mönstret för Ottemark gör vi det vid varje färgbyte för enkelhetens och täthetens skull.

Det här med montering då?

Vanten Ottemark stickas fram och tillbaka vilket bildar en öppning i vantens ena sidan. Öppningen sys sen enkelt ihop när hela vantens hand är färdigstickad. Det kan vara bra att känna till att det finns ett par sätt att sticka intarsia utan att sy ihop efteråt. Öppningen stängs då istället löpande under stickningen genom att man innan vändning mellan varven ”fäster” sidorna till varandra genom tekniker som vanligtvis används för att sticka kortvarv. Men att sy ihop efteråt är en vanlig och enkelt teknik, och enligt mig det säkraste sättet att få skarven riktigt snygg. Större plagg kan med fördel sys ihop med madrasstygn, men den tekniken skapar en lite större skarv på insidan av plagget som på ett par vantar kan upplevas som störande. Ottemark sys därför ihop med enkla kaststygn.

Lycka till med din intarsiastickning! /Sara Klint


ottemark