Läser in...
Pixelvirkning Virkalong - Del 1: Så virkar du en mormorsruta

Pixelvirkning Virkalong - Del 1: Så virkar du en mormorsruta

Posted: 23 February, 2022
Writer: Madelene Linderstam
Category:

Välkomna att "pixelvirka" med oss!

Det är något visst med våren och virkning. Själv får jag alltid lust att virka vanliga klassiska mormorsrutor i olika färger, som jag sedan lägger i små högar i färgordning samtidigt som jag funderar över vad de ska bli. Ibland blir de ingenting. Ska jag vara ärlig så har jag ganska många små högar med virkade rutor som ligger och väntar… Därför är det extra roligt att vi nu ska pixelvirka, då kanske några av mina rutor kan komma till användning!  

En annan stor fördel med att virka mormorsrutor är att det är så lätt att ha med sig en virknål och ett nystan och virka när man har en liten stund över, kanske på fikapausen eller bussresan. Några rutor om dagen växer snabbt till en hel kudde. 

Ett av mina favoritgarner att virka med är Tilda, dels på grund av att det är så mjukt men framför allt för att det finns så otroligt många färger och nyanser att välja på. Nu när vi ska pixelvirka är det extra roligt att kunna få precis den där nyansen som man vill ha för att skapa sin favoritkudde.  

Det ska bli så roligt att virka tillsammans med er under ett par veckor, kanske vill någon av er göra ett större projekt som kommer att hålla på under en längre tid, tagga oss gärna på Facebook och Instagram med #pixelvirkning så kan vi följas åt och se vad som växer fram. Men framförallt, häng med i vår facebookgrupp så hjälps vi åt att peppa varandra under arbetets gång.  

Jag heter Petra Orrbeck och arbetar bl.a. med Svarta Fårets kommande kollektioner i samarbete med ett gäng duktiga designers. Jag har ett stort textilt intresse och textil bakgrund i form av olika utbildningar, men framför allt har de textila hantverken alltid funnits i mitt liv i form av gammelmormors virkade gästtofflor, mormors hemsydda dräkter och ljudet av dunket från vävstolen när mamma satt uppe på kvällarna och vävde trasmattor. I skolåldern sydde jag och min bästis egna kläder som vi smyckade med band och spetsar och första sommarjobbet var hos en designer som sydde kläder av frottétyger som sedan färgades i klara färger. På den vägen är det och jag tror faktiskt inte att jag skulle överleva utan att ha någon form av handarbete på gång, känner ni igen er?  

Oavsett om ni väljer att virka vår kudde med rosmönster eller något annat pixelmönster så utgår vi från den klassiska mormorsrutan. Det finns lite olika sätt att virka en mormorsruta men här kommer mönstret till min favorit. 

 

Börja med kudden

Börja med att läsa materialinlägget så att du vet vad du behöver för garn och virknål. Du kan som sagt virka precis vilket motiv du vill, men här kommer instruktioner för vår Roskudde.

Nu ska du sätta igång med att virka ett helt gäng rutor enligt antalet på bilden nedan. Antingen virkar du alla rosa på samma gång, eller så varierar du dig och tar några i taget av varje färg. Som du ser är det flest av bakgrundsfärgen. 

Har du valt egna färger men vill använda roskuddens mönster byter du bara ut färgerna på bilden med dina egenvalda. 

Totalt ska du virka 81 rutor enligt antalet nedan. Det låter mycket, men en miniruta går väldigt fort!

Här kan du ladda ner en PDF med mönstret och antal rutor om du vill skriva ut eller spara ner.

Längre ner i inlägget hittar du beskrivningen för en virkad miniruta.

ros

Så virkar du Petras enfärgade miniruta:

Varv 1. Virka 4 lm och slut till en ring med en sm i första lm. 3 lm, 2 st i ringen, 2 lm *3 st i ringen, 2 lm* - upprepa från *-* ytterligare 2 ggr. (4 stolpgrupper totalt). Avsluta första varvet med en sm i 3:e lm på första stolpgruppen.

Varv 2. 4 lm ( dessa bildar 3:e stolpen på sista stolpgruppen + 1 lm) Virka nu *3 st, 2 lm, 3 st + 1 lm* i nästa hörn. Upprepa *-* ytterligare 2 ggr. Avsluta i sista hörnet med 3 st, 2 lm, 2 st. Avsluta med en sm i 3 lm i luftmaskkedjan du började varvet med.

Varv 3. 3 lm, 2 st, 1 lm (i första mellanrummet) . *3 st, 2 lm, 3 st + 1 lm (i första hörnet) , 3 st (i nästa mellanrum) , 1 lm * Upprepa *-* ytterligare 2 ggr. 3 st, 2 lm, 3 st + 1 lm (sista hörnet). Avsluta med en sm i 3 lm på första stolpgruppen.

Klipp av tråden och dra garnet genom den sista maskan. Spara ca 15 cm till att sy ihop rutorna med.   

  Förkortningar och förklaringar

  Här ser du vad de olika förkortningarna i beskrivningen av minirutan betyder. Kika gärna på vår video för att se hur du gör dem!

  lm = luftmaska
  st = stolpe
  sm = smygmaska
  *-* = Två stjärnor betyder att du ska upprepa det som står mellan dem


  Video: Så virkar du Petras miniruta

  Obs - det ska vara en lm (luftmaska) mellan hörnens stolpgrupper och mittenstolparna. Det framgår tyvärr inte i videon.

  Kuddens baksida

  Baksidan virkas som en enda stor mormorsruta, på samma sätt som minirutorna med ökningar i hörnen. Du kan antingen virka klart en färg i taget tills nystanet tar slut eller byta färg efter varje varv, det beror på hur du vill att slutresultatet ska se ut.

  Virka runt, runt tills rutan mäter 45x45 cm. 

  Fler mindre rutor eller färre större

  Om du skulle vilja utgå från ett mönster med fler rutor så kan du välja att virka två varv av mormorsrutan i stället för tre, du får då en ruta som är ca 3x3 cm. Då får du plats med 15x15 rutor till ett kuddfodral som är 45x45 cm. Det blir fler rutor att sy ihop men du kan få större variation på ditt mönster.  

  För dig som vill virka ett större projekt; en filt eller ett överkast så kan du använda en lite grövre virknål (för ett "slappare" tyg). Då kan du med fördel virka större rutor för att få färre att sy ihop.

  Läs mer om hur du kan tänka kring egna motiv i materialinlägget här >>  Garnpaket Pixelkudde

  Det är inte försent att köpa hem garn! Vi har två färdiga garnpaket för roskudden, ett med lite starkare färger och ett med pasteller och ljusare bakgrund. Kudden på bilderna är virkade av det färgglada garnpaketet.

  Karta: Butiker som säljer Tilda

  Här hittar ni våra färdiga garnpaket! >>

  roskudde-garn

  Brodera ditt pixelmotiv

  Som vi skrivit om tidigare kan det också vara kul att först göra ett litet korsstygnsbroderi med det mönstret du vill ha, då får du en bra överblick över hur din kudde kommer att se ut. Du kan också använda ett rutpapper och färgpennor så klart!  

  Här hittar du vårt färdiga minibroderikit med roskuddens motiv 


  broderipixel_1

  Nästa inlägg på bloggen

  Låt nu virknålen gå varm! Nästa vecka kommer vi att gå igenom hur du på bästa sätt syr ihop rutorna, fäster trådar och monterar kudden. Det är såklart ingen stress, utan virka i din egen takt. Blogginläggen kommer att ligga kvar för alltid.

  Nej vad säger ni, nu kör vi i gång tycker jag! Jag kommer att dyka in i vår Facebookgrupp en liten stund varje dag och följa era arbeten och svara på frågor om det dyker upp några.  

  Lycka till! / Petra  


  Datum

  12 maj - Materialinlägg
  18 maj
  - Del 1: Läser du just nu!
  25 maj - Del 2: Montering, fästa trådar, snygga avslut
  1 juni - Del 3: Fototips och en härlig avslutande tävling


  Blogg och Facebook

  Virkalongen sker i form av inlägg på Svarta Fårets blogg och i Facebookgruppen Virka tillsammans med Svarta Fåret. Gå gärna med i den
  När du lägger ut bilder på Instagram, använd hashtag #pixelvirkning så kan alla se varandras bilder på ett enkelt sätt.