Läser in...
Pixelvirkning Virkalong - Del 2: Montering, fästa trådar och snygga avslut!

Pixelvirkning Virkalong - Del 2: Montering, fästa trådar och snygga avslut!

Posted: 23 February, 2022
Writer: Lina Ottemark
Category:

Hej på er!  

Hoppas att allt flyter på med era rutor! Själv har jag två kuddar på gång, det är så himla roligt att pixelvirka!  

När rutorna är virkade ska de ju monteras / sys ihop också…  

Det finns olika sätt att göra detta på, man kan virka ihop eller sy ihop. När det gäller pixelvirkning tycker jag att det passar bäst att sy ihop rutorna eftersom det då är lättare att anpassa färgen på rutan med färgen på tråden. Om du har använt många olika färger på rutorna kommer de att sys ihop med rutor som inte har samma färger, då brukar jag sy med den tråden som är ljusast, men där väljer du vad du tycker passar bäst.  

Du behöver en nål med trubbig udd och tillräckligt stort öga för garnet. Om du använder en nål med vass udd är det större risk att råka sy igenom garnet och det kan då bli svårt att dra igenom garntråden. 

Om du vill kan du sy ihop rutorna allt eftersom men jag tycker att det är enklast att först virka färdigt alla rutor och lägga ut dem på bordet enligt det mönster jag valt så att jag får en överblick över hela mönstret. 

Här kan du hitta våra nålar!

pixelvirkalong1

När du virkat färdigt din ruta enligt vårt mönster så har du lämnat en bit garn kvar (ca 15 cm), denna kan du använda när du syr ihop dina rutor en och en. För att komma till ena änden kan du ta tråden fram till närmsta hörn genom att trä den genom några maskor på baksidan av rutan.  

När du har tråden i hörnet håller du rutan avigsida mot avigsida med nästa ruta. 

pixelvirkalong2

 virkade maskor pratar man om främre och bakre maskbågen, du ska nu sy ihop rutorna genom bakre maskbågen.  
Sy ihop rutorna från ena sidan till andra, fram och tillbaka, enligt bilden. 


  pixelvirkalong3

  När du nått slutet trär du ner tråden på baksidan och fäster den genom att trä den genom några av maskorna. Klipp av tråden och fortsätt på detta sätt att sy ihop alla rutorna på rad 1 med varandra. 

  pixelvirkalong4

  När du ska börja sy ihop de långa raderna med varandra tar du en garntråd i lämplig färg som är tillräckligt lång för att sy hela raden. Du gör på samma sätt som tidigare och lägger raderna med avigsidorna mot varandra och syr ihop i bakre maskbågen hela vägen till slutet av varvet. Om du tycker att färgen på tråden blir för avvikande i färg kan du byta tråd där det passar. 

  pixelvirkalong5

  Om färgerna skiljer sig väldigt mycket åt kan det vara bra att byta färg på tråden längs med raden av rutor.  

  När alla raderna är ihopvirkade med varandra är det dags att montera ihop fram- och baksida. Här tycker jag att det är enklast att virka runt om hela kudden. Jag virkar med nedtag i bakre maskbågen även här, det blir ett fint och nätt avslut. 

  När du virkat runt kudden på tre av sidorna så stoppar du in innerkudden (klipp inte av garnet) och virkar sedan den fjärde sidan. När kudden behöver tvättas är det bara att repa upp sista sidan och sedan virka ihop den igen när det är färdigtvättat. 

  Valfritt: Vill du att kudde ska bli lite "plattare" och maskorna lägger sig till rätta, blöt ner den före du virkar den fjärde sidan och låt den plantorka. Stoppa sedan in kudden och virka den fjärde sidan.
  Nu är du färdig med din pixelkudde!

  pixelvirkalong6

  Garnpaket Pixelkudde

  Det är inte försent att köpa hem garn! Vi har två färdiga garnpaket för roskudden, ett med lite starkare färger och ett med pasteller och ljusare bakgrund. Kudden på bilderna är virkade av det färgglada garnpaketet.

  Karta: Butiker som säljer Tilda

  Här hittar ni våra färdiga garnpaket! >>

  roskudde-garn

  Brodera ditt pixelmotiv

  Som vi skrivit om tidigare kan det också vara kul att först göra ett litet korsstygnsbroderi med det mönstret du vill ha, då får du en bra överblick över hur din kudde kommer att se ut. Du kan också använda ett rutpapper och färgpennor så klart!  

  Här hittar du vårt färdiga minibroderikit med roskuddens motiv 


  broderipixel
  pixelkudde-2

  Datum

  12 maj - Materialinlägg
  18 maj
  - Del 1: Så virkar du en mormorsruta
  25 maj - Del 2: Montering, fästa trådar, snygga avslut
  1 juni - Del 3: Fototips och en härlig avslutande tävling


  Blogg och Facebook

  Virkalongen sker i form av inlägg på Svarta Fårets blogg och i Facebookgruppen Virka tillsammans med Svarta Fåret. Gå gärna med i den
  När du lägger ut bilder på Instagram, använd hashtag #pixelvirkning så kan alla se varandras bilder på ett enkelt sätt.