Läser in...
Temperaturfilten - Del 2

Temperaturfilten - Del 2

Posted: 19 January, 2024
Writer: Rebecca Sköld
Category:

Här ska det monteras för glatta livet!  

Nu kliver vi in i årets kortaste månad trots att vi till och med får en extra dag i år. Jag vill först säga att jag är så otroligt glad över alla de rutor vi har fått se den här månaden! Det är så otroligt roligt att se hur förväntansfulla alla är men det är nästan ännu roligare att få se hur bra ni alla är på att peppa varandra och hjälpa varandra när det dyker upp frågor och funderingar.  

Jag ser att många har börjat virka eller sy ihop sina rutor redan, jätteroligt! För mig är det som att lägga pussel, varje ruta som fästs ihop med resten av arbetet ger en liten känsla av att ha blivit färdig med något. Trots att många redan har börjat med monteringen så tänkte jag ändå gå igenom det lite mer noggrant. Jag ska försöka förklara steg för steg hur jag monterar ihop mina rutor och så klart ska ni också få se det i bild.  

1

Varv 1: 3 lm, 1 st i ett av hörnen på ruta 1. Sedan virkar du 1 stolpe i de följande 5 maskorna, i nästa hörn virkar du 2 stolpar, 2 luftmaskor och ytterligare 2 stolpar.  

2

Fortsätt på detta sätt runt 4 sidor av rutan, alltså till det femte hörnet. I det femte hörnet gör du endast 2 stolpar och tar sedan fram nästa ruta i ordningen.  

3

Ansluta ruta 2: Virka 2 stolpar i ett hörn på ruta 2 

4
5

Sammanfoga ruta 1 och 2: Släpp av öglan från virknålen – var försiktig så att inte maskan löper i väg. Nu sticker du in virknålen i maska 2 på ruta 1 (femte maskan räknat från nålen inklusive den maska du släppt av från nålen). Haka på öglanvirknålen igen och dra igenom den genom maskan du satte in virknålen i ruta 1. Virka en stolpe i första maskan efter hörnet i ruta 2.  

6

Upprepa detta steg hela vägen bort till nästa hörn. OBS! Det kommer att vara två stolpar i hörnet på ruta 2, sedan fem stolpar efter varandra och sedan 2 stolpar i nästa hörn. Detta kommer inte att vara helt exakt i linje med maskorna på ruta 1 men kommer att gå jämnt ut när man kommer fram till hörnet. Jag ska försöka förtydliga… Du kommer att ha virkat två stolpar i andra hörnet på ruta 2 men endast den sista stolpen kommer att vara fäst i hörnet på ruta 1.  

7

Fortsättning på ruta 2: 2 lm, 2 stolpar i hörnet på ruta 2. Virka nu en stolpe i varje maska i de nästkommande fem maskorna. I nästa hörn virkar du 2 stolpar, 2 luftmaskor och 2 stolpar. Virka en stolpe i varje maska på de nästkommande 5 maskorna och avsluta med endast 2 stolpar i hörnet.  

8

Ansluta ruta 3: Virka 2 stolpar i ett hörn på ruta 3.  

9

Sammanfoga ruta 2 och 3: Släpp av öglan från virknålen – var försiktig så att inte maskan löper i väg. Nu sticker du in virknålen i maska 2 på ruta 2 (femte maskan räknat från nålen inklusive den maska du släppt av från nålen). Haka på öglan på virknålen igen och dra igenom den genom maskan du satte in virknålen i på ruta 2. Virka en stolpe i första maskan efter hörnet i ruta 3, upprepa detta fram till nästa hörn.   

10

Fortsättning på ruta 3: 2 lm, 2 stolpar i hörnet på ruta 3. Virka nu en stolpe i varje maska i de nästkommande 5 maskorna och avsluta med endast 2 stolpar i hörnet.  

11

Ansluta ruta 4: Virka 2 stolpar i ett hörn på ruta 4. 

12

Sammanfoga ruta 3 och 4: Släpp av öglan från virknålen – var försiktig så att inte maskan löper i väg. Nu sticker du in virknålen i maska 2 på ruta 3 (femte maskan räknat från nålen inklusive den maska du släppt av från nålen). Haka på öglan på virknålen igen och dra igenom den genom maskan du satte in virknålen i på ruta 3. Virka en stolpe i första maskan efter hörnet i ruta 4, upprepa detta fram till nästa hörn.  

13
14

Sammanfoga ruta 2 och 4: Detta görs när du har totalt 8 stolpar av kantfärgen på ruta 4. Du ska nu fästa ihop ruta 2 och 4 i det hörn som också möter hörn på ruta 3. Stick ner virknålen i hörnet på ruta 2 och låt virknålen komma upp genom hörnet på ruta 3, haka på öglan på virknålen igen och dra den igenom båda de hörnen som du trädde virknålen igenom. Virka en stolpe i hörnet på ruta 4.  

15

Upprepa detta fram till nästa hörn likt tidigare.  

16

Sammanfoga ruta 1 och 4: Detta görs när du har totalt 17 stolpar av kantfärgen på ruta 4. Du ska nu fästa ihop ruta 2 och 4 i det hörn som också möter hörn på ruta 1. Stick ner virknålen i hörnet på ruta 1 och låt virknålen komma upp genom hörnet på ruta 2, haka på öglan på virknålen igen och dra den igenom båda de hörnen som du trädde virknålen igenom. Virka en stolpe i hörnet på ruta 4.  

17

Upprepa detta fram till nästa hörn likt tidigare.  

18

Fortsättning på ruta 4: 2 lm, 2 stolpar i hörnet på ruta 4. Virka nu en stolpe i varje maska i de nästkommande fem maskorna. I nästa hörn avslutar du med endast 2 stolpar i hörnet.  

Jag hoppas att de här bilderna och instruktionerna ska hjälpa er i gång med monteringen och att ni nu har fått lite kläm på hur man kan tänka! Här nedan kan ni också se en skiss på hur man kan tänka för att ta sig runt rutorna och kunna montera dem utan att behöva klippa av kantfärgen.  

throw-a-temp_montering

Efter denna stora skopa med gröt av instruktioner så vill jag bara ta upp en sak till. I mitt första blogginlägg skrev jag en kort rad om att jag kommer testa mig igenom ett gäng olika virknålar. Denna månad har jag använt KnitPro Waves som är en virknål i metall med gummihandtag för bättre ergonomi. Jag virkar en filt i Tilda vilket är den ni ser på bilderna här ovanför men jag virkar också en filt i Ulrika. Jag har då haft möjlighet att testa den här virknålen (i olika tjocklek) på de här två olika kvaliteterna. Så vad blev mitt betyg? I kombination med Tilda tyckte jag att den här virknålen var helt suverän! Den plockar upp garnet lätt och jag har kunnat få upp farten ganska bra fast jag inte är en särskilt van virkare. Det är ett mjukt och skönt handtag utan risk för röda märken på mina händer. En bra basnål till ett rimligt pris helt enkelt. Men! När jag har använt den till Ulrika har jag tyvärr inte varit fullt så nöjd. Jag tycker särskilt att puffmaskorna har varit lite besvärliga ihop med denna virknål. Min känsla är att den nedre delen av själva kroken är så pass spetsig att den har en tendens att klyva ullgarnet när jag drar igenom garnet genom de 7 trådarna som puffmaskan består av. Jag har nu fått in snitsen efter att ha virkat några rutor men tyvärr är det inte den här virknålen jag kommer att välja till Ulrika igen, däremot är det ett självklart val till Tilda. Ett stort plus för denna virknål är även färgerna! Under februari kommer jag att utvärdera Ebony från Lantern moon. Häng med!  

Waves_januari

Här är min egen Tilda-filt också, i färgställningen Färgglada Frida.  

20240130_120105

Nästa blogginlägg kommer den 1a mars och då tänkte jag att vi ska kika lite mer på hur man kan fästa in trådarna medan man virkar och lite andra små tips. Gå gärna med i facebook-gruppen om du inte redan har gjort det! Där hjälper och hejar vi på varandra, det är så roligt att få se allas filtar! Är det något särskilt du vill att jag tar upp här i bloggen får du gärna skriva det i facebook-gruppen också.  

Ha en fantastisk februari tills vi hörs nästa gång!  

/Rebecca.