Läser in...
Wool and Beyond

Wool and Beyond

Posted: 13 December, 2023
Writer: Madelene Linderstam
Category:
faktaruta_-_Elin_Berlin


Modedesignern som bytte fast fashion mot stickning

Bakom varje Instagram-konto finns en hårt arbetande stickare– eller hur var det? Minst en av dem bor i Skåne. Elin Berlin är modedesignern som hoppade av fast fashion-tåget och blev heltidsjobbande stickdesigner.

- Jag vill göra stickningen main stream och något som alla gör då och då.

faktaruta_-_Elin_Berlin_3_

I huset i Malmö trängs garnnystanen och familjen om utrymmet. För Elin Berlin och hennes varumärke Wool and Beyond råder en tomteverkstads-intensiv produktion, maska efter maska. Minst två mönster i månaden ska bli färdiga, året om.

- Jag stickar allt själv, det blir många timmar av ”det här måste bli klart!”, säger Elin och visar hennes hittills mest populära mönster: ulljackan Nomad.

Det var efter att hon pluggat mode och sett branschen från insidan som hon bestämde sig för att byta riktning och bli stickdesigner.

- Det blev som en glitch i systemet när insåg att nyproducerade kläder belastar miljön enormt. Och arbetsförhållandena hos de som syr… Även om man jobbar med ett kritiskt förhållningssätt så blir det svårt.

Redan under tiden på designskolan i Köpenhamn började Elin fundera över framtiden. Valet att nischa sig mot stickdesign blev en perfekt lösning.

- Jag gillar tanken på att jag lägger produktionen av plagget i händerna på den som ska bära det.

Att hon hamnade i textilbranschen var självklart. Redan som liten skissade hon ritblock fulla med outfits och lekte stylist till sina mer eller mindre välklädda barbiedockor?

- Jag fick följa med mamma till hennes symöten och det var nog där jag lärde mig att sticka. Men framför allt sydde jag då. Jag ljög om att jag hade ont i magen för att får stanna hemma och sy toppar av brorsans gamla mjukisbyxor.

Intresset för stickning tog fart ordentligt när hon väntade sitt första barn. Handarbetet blev ett sätt att få utlopp för idéer och samtidigt koppla av. Med tiden upptäckte hon att stickningen adderade en spännande dimension till hennes designprocess: ”Folk ska ju liksom tillverka plagget själva!”

Oftast är det plaggets funktion som styr valet av garn. I Cozy Fall-mönstren blandar hon flera olika kvaliteter och vänder ut-och-in på flerfärgsstickning för att skapa en illusion av vävt tyg.

- Jag vill göra plagg som är traditionella och samtidigt får vara något helt annat, som min tröja med hål på ryggen. Det är en helt vanlig tröja, men med ett hål. Det är ofta de enkla grejerna som blir kul.

Ett av barnmönstren i höstkollektionen är en barnkofta med dragkedja inspirerad av funktionen hos en fleecetröja; praktisk med stora fickor och hög krage, men med den mer genomarbetade touchen som det stickade ger. Och det ska vara kul att välja färger! En tanke med barnplaggen är att de ska bjuda in till att ta med barnen i processen. Även små barn kan själva välja blockfärger i den fiffiga rätstickade tröjan.

IMG_8310

 

Elin visar upp sitt mest populära mönster under eget varumäke; jackan Nomad i Järbo Svensk Ull 3 tr.

IMG_8311
faktaruta_-_Elin_Berlin_1_

 

 

Ett av Elins många mål är att göra stickandet mer tillgängligt, och hon har siktet inställt på att forma nästa generations stickare.

- De kanske kan börja se handarbete som en normal vardagssyssla och inte bara en hobby. Jag vill att de ska tänka ”vill jag ha en stickad tröja – då stickar jag en”. Mer som vi tänker kring matlagning; något man gör när man behöver det. Det vore coolt.

 

Du hittar Elin Berlins Instagram här: https://www.instagram.com/woolandbeyond/

faktaruta_-_Elin_Berlin_2_